Tuesday, October 26, 2010

Home » , » Tutorial - Gantikan Shoutmix Dengan Facebook Live Stream

Tutorial - Gantikan Shoutmix Dengan Facebook Live Stream

Harini aku nak tunjukkan tutorial yang tidak seberapa ini iaitu menukar shoutmix/cbox atau application yang lain dengan Facebook Live Stream..apa kelebihannya ? ini mungkin mengurangkan spam di shoutbox korang dan anonymous yang berselindung di sebalik identiti orang lain..tapi aku belum terfikir lagi nak menggunakannya..blog pun biasa lagi, mana ada orang nak mendengki aku kan..hahaha


Facebook Live Stream ni korang boleh letakkan di mana-mana dalam blog seperti sidebar, tapi yang ni aku nak tunjuk cara letakkan ia seperti shoutbox tersembunyi yang aku pakai skang..simple, korang pergi sini letakkan App ID, adjustkan width dan height kemudian dapatkan kod..contoh seperti ini :



Kemudian korang copy code ini atau korang boleh paste terus ke shoutbox tersembunyi korang yang sedia ada :

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxfe4ZtVmMeuKwCUYcPz1msUoor-ir57oqTelhQQFhVw5e2J8&t=1&usg=__RaMprK_txFewFnqw3xcWibskelU=') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

ISIKAN KOD FB LIVE STREAM DI SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

Kalau yang belum pernah guna aku ajarkan langkah-langkahnya..first, gi Design > Page  Elements > Add a Gadget pilih HTML/Javascript letakkan code di atas serta skali dengan code FB Live Stream di tempat yang aku highlightkan dengan kaler maroon..title kosongkan ok..save dan kalau takde apa-apa masalah, ini hasilnya :


p/s : sebarang pertanyaan/ketidakfahaman sila usulkan di ruangan komen..

6 comments:

Kamil ace[tm] said...

thnx..hehe

Seraffin said...

hehe..my pleasure

Khairul Amillin said...

mana nak cari live stream ni ?

Seraffin said...

bg khairul aku dah tinggalkan link kt shoutbox dia..bg orang line yg x perasan perkataan < sini > yang dilinkkan tu aku paste je lar url fb live stream kat sini --> http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/live-stream

My MiRa said...

selamat malam blogger2 sekalian.....^_^

Seraffin said...

2 am pun masih online lagi..dasat :)

Related Posts with Thumbnails

ShoutMix chat widget