Wednesday, October 20, 2010

Home » , , » Create Newtab Di Facebook Page Dengan FBML

Create Newtab Di Facebook Page Dengan FBML



Dah lama rasanya aku tak buat tutorial..hari ini rasa ter"rajin" sedikit nak buat tutorial pasal create chatbox or anything dengan FBML dekat Facebook Fanpage..Bukan chatbox je korang leh buat, bermacam-macam lagi yang korang boleh create dengan application Static FBML nih.




So dengan adanya chatbox ni korang boleh berkomunikasi dengan rakan & followes korang dekat sana..ok, aku tunjukkan korang step by step..Mula-mula korang klik edit page di bawah gambar facebook fanpage..then kuar list nih..






Lepas tu apa nak buat ? heh..klik Static FBML kat bawah skali tu dan korang akan diredirect ke page Static FBML seperti gambar di bawah..





Pastu click add to my page yang dah aku tandakan dengan red arrow tuh kemudian keluar dialog "Add Static FBML to your Page"..korang klik la add to my page..simple, then balik ke edit page korang..


Dah tersedia kat situ tinggal korang nak edit jer..taruk ler gambar ker,facebook live stream, note sikit n lain-lain lagi korang boleh sumbat..ni contoh dari aku..




Korang letakkan box tittle seperti Selamat Datang, Chatbox, Ceritera dan lain-lain..then dekat FBML aku letakkan gambar, Twitter Share Button ( tapi keluar word je ), letak note, then yang paling penting kat situ ialah Facebook Live Stream..kat mana nak dapat ? korang gi je kat Facebook Developers ..dekat homepage plugin korang klik Facebook Live Stream..




First skali korang kena isi App ID..korang tengok no last kt blakang url tuh korang copy then paste ke space App ID..ejas size dan lain korang da boleh dapatkan codenya..pastu paste je dekat Static FBML tadi..dah siap..




Inilah hasilnya..korang boleh tambah bermacam lagi..ikut kreativiti..woot! aku buat simple jer nih :)..





Related Posts with Thumbnails

ShoutMix chat widget